Herdenking oorlogsmonument Staphorst door Doornveldschool (7 april 2021)

Jaco Hoeve  -  7 april 2021  -  Diversen


Ze stonden er woensdagmorgen in de gure lentewind. Rondom het oorlogsmonument aan de Zuidweg. De groep achters van de Doornveldschool. Weetgraag luisterend naar het huiveringwekkende verhaal van de gedenksteen, dat verteld werd door meester Hoeve. Zo stilletjesaan vormden ze zich een beeld van de wrede Duitse wraakactie die ‘aan den dageraad der vrijheid op deze plaats’ vijf Meppeler verzetsstrijders het leven kostte. Dat was afgelopen zondag 76 jaar geleden.
 
Al vanaf 2009 fietsen Doornveldschool-leerlingen op of rond 4 april naar dit oorlogsmonument om de gruwelijke moordpartij te gedenken die daar op de vroege morgen van die dag in het laatste oorlogsjaar plaatsvond. Vanuit een door de Duitsers in bezit genomen herenhuis aan de Stationsweg (met de bizarre naam ‘Sing Sing’) werden vijf gevangen gezette verzetsmensen richting Lankhorst geleid. Daar werden de mannen tussen de eikenbomen aan de Staphorsterweg opgesteld en met enkele nekschoten om het leven gebracht. De dode lichamen bleven er urenlang liggen. Als afschrikwekkend voorbeeld voor hen die zich bléven verzetten tegen de Duitse bezetter. Aanleiding van deze vergeldingsactie was een aanslag op de spoorlijn Zwolle-Meppel, een week eerder.
 
Vanwege de corona-maatregelen werd deze wandaad ter plekke herdacht door alléén de leerlingen en leerkrachten van groep 8 van de Doornveldschool. Gijsette Balder en Aron van der Sluis legden bloemen voor de gedenksteen, gevolgd door een stilte-moment.
 

error: