Fotoserie van een mooie vlucht boven Nederland

Jaco Hoeve  -  5 maart 2021  -  Natuur en landschap


Bij dezen deel ik op mijn blog nog een serie beelden van de mooie vlucht die ik maakte onlangs boven Nederland. De bovenste foto is gemaakt boven Colijnsplaat; dat is echt indrukwekkend! Dat heeft mee met de watersnoodramp gemaakt.
Eerste vlucht van Nederland van boven is zo indrukwekkend! Wat wonen we toch in een prachtig land met een gevarieerd landschap. Je ziet in deze serie onder meer Amersfoort, Utrecht, Rotterdam, het Botlekgebied en een deel van Zeeland.
De bovenste foto is Colijnsplaat. Een dorp dat als een wonder gespaard bleef tijdens de watersnoodramp van 1953. Van de zomer stonden we daar, nu vlogen we over het dorp heen. Het is een bijzonder verhaal hoe het dorp bewaard bleef voor de vloed. Daarom heb ik onderstaande tekst overgenomen van de website noord-beveland.nl.
“In die bewuste nacht steeg het water zo hoog dat men besloot de vloedplanken te plaatsen in de coupure naast het voormalige gemeentehuis. Het water bleef stijgen. De golven sloegen tegen de vloedplanken. De middelste steunbeer kon de druk van het water niet aan en begon te scheuren. (…) Dorpelingen kwamen te hulp en gingen duwen tegen de planken en de steunbeer. Elke keer als een grote golf aan kwam rollen vanuit de haven, zetten zij zich schrap om de klap van de golf tegen de planken op te vangen met hun lichaam. Het water bleef stijgen tot zo’n 10 cm onder de hoogste vloedplank. Na enkele uren –toen de meeste mannen uitgeput raakten en de moed dreigen op te geven– kwam er onverwachte hulp van uit de haven. Het beurtschip “Lead”, dat in de haven lag, werd door de zee op de kade geworpen, recht voor de coupure, waardoor deze als golfbreker dienst ging doen.”
 

error: