Doornveldschool herdenkt executie verzetsstrijders bij oorlogsmonument Zuidweg

Jaco Hoeve  -  4 april 2019  -  Nieuws


Op de vroege donderdagmorgen stonden ze er: de groep achters van de Doornveldschool en belangstellenden. Samen luisterden ze naar het verhaal van ‘de steen’ aan de Zuidweg. Op deze plaats werden – 74 jaar geleden – vijf Meppeler verzetsstrijders koelbloedig door de Duitse bezetters vermoord. ’t Was ‘aan den dageraad der vrijheid’. Negen dagen later rolden de tanks van de Canadese bevrijders over de Werkhorst Meppel binnen.
 
De Doornveldschool – die het oorlogsmonument heeft geadopteerd – heeft ‘het verhaal van de steen’ aan de Zuidweg overgedragen gekregen (uiteraard om door te vertellen) van de inmiddels overleden Piet Meijer. Zijn vader was één van de slachtoffers. Piet zat destijds als 18-jarige jongen – samen met zijn beide ouders – opgesloten in de SS-gevangenis aan de Stationsweg.
Het ‘verhaal’ van dit oorlogsmonument is door de jaren heen steeds ‘voller’ geworden. Daarvoor zorgde onder andere mevrouw Tuik uit Vollenhove, die op de vroege morgen van 4 april 1945 ter hoogte van de kruising Lankhorst de vijf dode lichamen zag. Als elfjarig meisje fietste ze er langs om bij boer Oosting aan de Staphorsterweg melk te halen. Ook plaatsgenoot Jac. de Boer reikte de school gedetailleerde informatie aan over deze gruweldaad.
 
Meester Hoeve vertelde het ‘verhaal van de steen’ donderdagmorgen door aan de leerlingen en belangstellenden. Namens de Doornveldschool werden er bloemen gelegd door Geriëlle Bloemert en Richard Mussche. Ook burgemeester Segers leverde een bijdrage aan het gebeuren. Verder was mevrouw Tuik aanwezig. De plechtigheid werd afgesloten met een moment stilte en het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus, op de trompet begeleid door Erik Krale.