Burgemeester Segers reikt Anglia diploma’s uit op Doornveldschool

Jaco Hoeve  -  11 september 2018  -  Diversen


Burgemeester Segers heeft dinsdagmiddag – tijdens een feestelijke ‘after eight party’ –  aan 32 oud-groep-achters van de Doornveldschool het Anglia diploma uitgereikt. De meisjes en jongens maakten begin juni dit internationale examen Engels op twee verschillende niveaus: Primary en Preliminary. De kwalificatie van het eindresultaat was bij iedereen ‘dinstinction’; meer dan 80 procent van de opdrachten goed. Een betekenisvolle, complimenteuze handdruk van de burgemeester waardig.
De loftuitingen waren er ook van onderwijswethouder L. Mulder en het Doornveld-team. Deze ‘congratulations’ gingen vergezeld van een lekkere attentie: ice tea met een fors stuk slagroomgebak en een ‘big bag of liquorice allsorts’, waarvan de eersten al vrij snel – als Engelse drop – smaakvol werden verorberd.
Sander van Haarlem, vertegenwoordiger van Anglia Nederland prees de investering van de school  en complimenteerde de leerlingen. “Je mag trots zijn op je resultaat, jullie zijn goed voorbereid op de toekomst.” “Alle leerlingen hebben een geweldige prestatie geleverd en hebben op hun instroomniveau in het voortgezet onderwijs een stevige basis opgebouwd, die risico’s vermijdt en kansen biedt voor de toekomst,” oordeelde ook schoolleider B. Hoeve.
Burgemeester Segers vertelde de oud-groep-achters openhartig, maar vertrouwelijk, hoe hij pas op zestienjarige leeftijd, in Schotland, zijn Engels op een aanvaardbaar peil probeerde te krijgen.
 
Het Chichester College in Engeland coördineert jaarlijks in 45 landen de Anglia examens. De tien Anglia levels zijn gekoppeld aan het Europees Referentiekader, zodat overal duidelijk is welk CEFR niveau een certificaat vertegenwoordigt. Per level wordt in een leerlijn beschreven wat een leerling moet beheersen (op de onderdelen leesvaardigheid, schrijfvaardigheid, luistervaardigheid en grammatica). Daar kan de school dan – met de eigen middelen en didactische werkvormen – mee aan de slag. En van daaruit worden de lessen Engels aangestuurd.
 
Nederland kent 375 Anglia scholen, waaronder de Doornveldschool, die al dertien jaar in dit netwerk participeert. ‘De Anglia leerlijn geeft ons team, maar ook de leerlingen, koers en houvast. En het is al die jaren een effectieve aanpak gebleken. Dat blijkt ook nu. De leerlingen stromen het voortgezet onderwijs in op een voor Engels bovengemiddeld niveau. En dat geeft hun mogelijkheden voor de toekomst,’ motiveert schoolleider B. Hoeve.