Bewoners zorgcentrum De Berghorst verrast met boek “Soldaten in ons dorp”

Jaco Hoeve  -  11 juni 2020  -  Diversen


Het onderwijsplatform Jong in Staphorst heeft vanmiddag alle bewoners van zorgcentrum De Berghorst verrast met een exemplaar van Soldaten in ons dorp. Het boek met informatie en verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de eigen gemeente, verscheen in het kader van 75 jaar vrijheid. Vanmiddag werd de tweede druk gepresenteerd op het terrein van De Berghorst.
 
Soldaten in ons dorp is geschreven door Liesbeth van Binsbergen en Roelie Koobs en geïllustreerd door Ronald Heuninck. Het is een boek waar je in kunt lezen, bladeren en verdwalen. Alleen of met elkaar. Om over na te denken of met anderen over te praten. En dan komen er spontaan allerlei vragen, herinneringen en gedachten boven, die zich aaneenrijgen tot nóg meer interessante en inhoudsvolle verhalen.
 
Om (de waarde van) het doorvertellen van verhalen ‘in de lijn van de geslachten’ te symboliseren, was de familie Hooikammer met drie generaties bij de presentatie aanwezig. Vader, zoon en kleindochter Hooikammer waren voor deze bijzondere gelegenheid gekleed in Staphorster streekdracht uit 1945. Alle drie droegen ze een karbies, gevuld met erfgoed om door te geven: Soldaten in ons dorp. Opa Hooikammer deelde de inhoud met zoon Bastiaan. Deze vervolgde de ceremonie een maakte dochter Lisa deelgenoot van de vertellingen. Op haar beurt overhandigde Lisa – namens alle Staphorster basisschoolleerlingen – een exemplaar van de verhalenbundel aan burgemeester G.J. Kok.
 
Schoolleider Bart Hoeve schoof daarna – namens de 10 basisscholen – 150 exemplaren van Soldaten in ons dorp door naar Janneke van den Brink, coördinator vrijwilligerswerk en dagbesteding van De Berghorst. De bewoners van het verzorgingstehuis zijn de afgelopen maanden verstoken geweest van bezoek en hebben een eenzame tijd achter de rug. Jong in Staphorst denkt aan hen, leeft met hen mee en verraste daarom iedere Berghorst-burger met een exemplaar van de inmiddels populaire verhalenbundel. Ook de bewoners van De Meestershof krijgen een exemplaar.